Ultrason yüksek frekanslı ses dalgalarından oluşur. Bu görüntüleme yönteminin anne ve bebeğe zararlı bir etkisi yoktur. 4D ultrason, 2D ultrason ile yapılan detaylı incelemeye destek verir, tek başına ayrıntılı tarama için yeterli değildir. 4D incelemesi gebeliğin her döneminde yapılabilmekle beraber 11-13. Haftalar ve 18-22. Haftalarda yapılan ayrıntılı taramaya tamamlayıcı olarak kullanılabilir. Fetusun yüzü en iyi 28-32 hafta arasında net gözlemlenir.

4D incelemesi yapılabilmesi için bebeğin amnion mayisi (suyu) yeterli olmadır, aksi durumda görüntü kalitesi iyi olmaz. Görüntü kalitesinde annenin kilosu da önemlidir. Fetal yüz, fetal omurga 4D teknolojisi ile oldukça detaylı incelenir. Bebeği yeterince iyi izlemek için, bazen bebeğin keyfini beklemek gerekebilir. Bebeğin sırtı dönük olabilir, elleri ile yüzünü kapatabilir. Daha iyi bir görüntü alabilmek için bazen bebeğe küçük kandırmalar yapılabilir, anneye çikolata v.s yedirerek bebeğin hareketlenmesi sağlanabilir. 4D incelemede bebeğin mimikleri (esneme, gülme, kaş çatma gibi), el ve ayakların hareketleri son derece net izlenebilir.Yüz anomalileri (yarık dudak damak v.s), el ve ayak parmak anomalileri, omurga bozuklukları (spina bifida, meningomyelosel, ensefalosel vs.), bebeğin göbek bölgesinde oluşabilen anomaliler (gastroşizis, omfalosel v.s) 4D ile daha erken tanınabilir. Fetusun cinsiyetinin erken tanınması da mümkündür.

4D ultrason ile ailelerin bebeklerini görmeleri ayrı bir heyecan ve mutluluk kaynağıdır. Bebeklerinin yüzlerini daha net görmeleri bebekle daha erken ve yoğun bir bağ kurmalarına neden olur. Aileler 4D incelemesinde fetusun kime benzediği ile çokca yorum yaparlar. Bu da aileler için çok keyifli bir mutluluk kaynağıdır.
4D ultrason görüntüleri cd’ ye ve usb belleğe kayıt edilebilir.

Doktorunuza Soru Sorun !

Sorduğunuz sorular doktor hasta ilişkisi içerisinde olduğu için gizli kalır ve kayıt altına alınmaz.